De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sangha
De sangha is een spirituele gemeenschap, hier een Boeddhistische gemeenschap, vaak van monnikken en nonnen, in een klooster of bahal/vihar

Saraswati
Saraswati is de riviergodin van de rivier de Saraswati, die echter ca. 800-500 AD droog viel en, volgens een legende, sindsdien ondergronds naar de Ganges stroomt.
Ze was oorspronkelijk ook een van de drie vrouwen van Vishnu. Daar die drie voortdurend ruzie maakten gaf Vishnu er twee weg. Hij gaf Ganga aan Shiva en Saraswati aan Brahma. Als vrouw van Brahma werd Saraswati de godin van wijsheid en kennis. Ze is ook bekend onder de naam Brahmani.
Saraswati geldt als dochter van Parvati/Durga samen met haar zus Lakshmi. Haar broers zijn Ganesh en Karthikeya/Kumar.
Ze wordt meestal zittend afgebeeld met een vina in haar handen. Haar andere attributen zijn een boek, een kralensnoer en een wijwaterkruik.
Haar vervoermiddel is een zwaan of gans, maar vaak ook een pauw.
In het Boeddhisme is zij een beschermgodin, die de leerstellingen van Gautama Buddha beschermd door zijn volgelingen hulp en bescherming te bieden.

Shakti
Een shakti is de levensgezellin of vrouw van een Hindoegod. In die vorm is ze een symbool voor de scheppende kracht van die god.
De shakti is de kracht, die de Hindoegoden gebruiken om iets te scheppen of te realiseren. Zonder shakti zijn ze machteloos.

Shankha
De shankha is de schelp (conch) van een grote zeeslak. Het is een ritueel voorwerp in zowel het hindoeïsme als het boeddhisme.
In het hindoeïsme het een van de attributen van de god Vishnu en wordt gebruikt als muziekinstrument of om vloeistof in te bewaren.
In het boeddhisme wordt de schelp gebruikt als blaasinstrument.
Alternatieve schrijfwijze: Sankha.

Shiva
In de Hindoe godenwereld staat een 'Drie-Eenheid' (Trimurti) op de eerste plaats. In deze Drie-Eenheid vertegenwoordigt Vishnu de onderhoudende kracht, terwijl Brahma de schepper van alles is en Shiva verantwoordelijk is voor het vernietigen en vernieuwen.
De andere goden kan men zien als de verschijningsvormen, voorkomens of aspecten hiervan. Alleen Vishnu heeft incarnaties, 10 in totaal.
De belangrijkste andere naam voor Shiva is Mahadev, maar vergis U niet, hij staat namelijk bekend als de god met meer dan 1000 namen. Daar zijn talloze lijsten van te vinden. Een voorbeeld is http://bhammandir.org/Main/Library/shelves/Reading%20Room/Files/Shivaji%20Names.pdf. U kunt ze zelfs, in bijna 8 minuten, voorgezongen krijgen.
Hier nu meer over Shiva:
De Hindoes stellen zich Shiva voor in drie grondvormen: 1. als Natraj of Nataraja, de kosmische danser, die door zijn dans de wereld schiep, 2. als een lingam,het phallus/penis symbool voor zijn creatieve vorm en 3. in een menselijke gedaante,samen met zijn vrouw Parvati. In deze vorm wordt hij afgebeeld met een drietand (Trisul), een kleine trommel en vaak ook een kralensnoer en waterkruik. Meestal is hij dan ook nog vergezeld van zijn vervoermiddel, de stier Nandi. Bevindt Shiva zich in een tempel dan ligt buiten nagenoeg altijd Nandi op hem te wachten. Hij wordt ook vaak afgebeeld met drie ogen. Shiva woont op de juist over de grens in Tibet gelegen berg Kailash (6718 m.). Elk gerenommeerd trekkingbureau in Nepal organiseert wel trekkings rondom (hoogste punt: de Drolma (Dolma) La-pas op 5630 meter) de Kailash. Voor een Hindoe is dat tevens een bedevaart, maar ook in het Tibetaanse Boeddhisme is de berg heilig.
In de menselijke vorm heeft Shiva twee verschijningsvormen, de vreedzame Pashupati en de destructieve Bhairab.
Samen met Parvati heeft Shiva twee zonen, Ganesh en Kumar. Soms wordt Karttikeya als oudste en derde zoon genoemd, maar in het algemeen gelden Kumar, Karttikeya, Skanda, Kaumara, Subrahmanya en Murugan als alternatieve namen voor dezelfde persoon.
Een groot Shivabeeld, het grootste ter wereld zegt men, staat in Sanga (GPS: 27°38′46″N 85°28′27″E), bij Bhaktapur. Het is 143 voet (ca. 43,6 meter) hoog en wordt het Kailashnath Mahadev Statue genoemd. Er is van 2004 tot in 2010 aan gebouwd.

Shivaram
Shivaram is de naam, die de half-tamme neushoorn heeft gekregen, die in Bardia vaak dicht bij het bezoekerscentrum te zien is.

Sindhur
Sindhur, ook sindoor genoemd, is een rode pasta die meestal gemaakt wordt van vermillioen poeder en mosterdolie.

Sing Gompa
Sing betekent 'van hout'. Dus de naam van het dorpje is afgeleid van de aanwezigheid van een houten Gompa.

Skanda
Skanda is de Hindoegod van de oorlog. Hij is de oudste zoon van Shiva en Parvati en opvolger van Agni en Indra.
Hij wordt meestal afgebeeld als een sterke jongeman met zes hoofden en 12 armen. Zijn shakti is Kumari en zijn vervoermiddel de pauw.
Alternatieve namen zijn: Kumar, Karttikeya, Skanda, Kaumara, Subrahmanya en Murugan.

Sylnyen
Een cimbaal zonder uitstulping in het midden.Deze laatste wordt (meestal?) in een horizontale beweging geslagen.
De cimbaal met een uitstulping in het midden is een Rolmo. Wordt (meestal?) in een vertikale beweging geslagen.