De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZLaaligurans
Rododendron

Lama
Een lama is een spirituele leraar. Meestal is het ook een monnik of non, maar dat is geen voorwaarde. In het Tibetaans noemt men zo iemand een goeroe.
De huidige Dalai Lama is door de acties van de Chinezen niet alleen de spritueel leider van de Boeddhisten, maar van het hele Tibetaanse volk geworden. Een lange tijd is hij zelfs ook de politiek leider van het Tibetaanse volk geweest.

Laxmi
Laxmi is de godin van de welvaart, schoonheid, voorspoed, en geluk. Wanneer ze afgebeeld wordt draagt ze een rood kleed en zit ze op een lotus.
Alternatieve namen en schrijfwijzen zijn Lakshmi of Siri of Shri.
Ze heeft vier handen, waarvan er twee de Varada en de Abhaya mudra tonen, terwijl de andere twee een darpana en een shinhamoo vast houden.
Ze is altijd vergezeld van twee dwergen.
Laxmi is de vrouw van Vishnu en gelijk met zijn incarnaties wijzigt zij van persoonlijkheid. Voor Rama was ze Sita en voor Krishna was ze Radha.

Lingam, Linga of Shivalinga
De lingam is een symbool van de Hindu god Shiva. Het is een phallus/penis symbool voor zijn creatieve vorm. De gewone vorm is een cylindrisch stuk steen of hout met een afgeronde top. Meestal rijst hij op uit de yoni, een soort schotel met vochtafvoer die de symbolische vagina van Shivas vrouw Parvati voorstelt. Lingams zijn er in alle soorten en maten. Er zijn hele mooie die bij de top vier gezichten hebben. De beroemdste staat in de Pashupatinath tempel maar die krijg je als niet-Hindu niet te zien. Een hele mooie, met vier gezichten, vind ik zelf die in de Kotilingeshwar Mahadev Tempel op Durbar Square in Kathmandu.

Lokeshwar
Lokeshwar is een van de moeilijk te definiëren verschijningen. Hij is de Avalokiteshvara in de vorm van 'Heer van de Wereld'.
Dit is een vorm, waarin boeddhisten Shiva integreren in hun belevingswereld. Hij draagt een collier van edelstenen en heeft oorringen in. Verder heeft hij op elke schouder een lotusbloem.

Lungtar
gebedsvlaggen.