De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Kali
De godin Kali is de meest bloeddorstige verschijningsvorm van Parvati, de vrouw van Shiva. Ze is zwart en wordt afgebeeld met 6 armen, terwijl ze op een liggende mannelijke persoon staat. Haar meest bekende tempel in Nepal staat in Dakshinkali. Daar worden twee dagen in de week, op Dinsdag en vooral op Zaterdag, dierenoffers gebracht.

Kalki
Kalki is de tiende incarnatie van Vishnu. Dat is de incarnatie die nog moet komen. Hij komt bij het einde van de Kaliyuga en zit dan op een wit paard.

Kumar/Karttikeya/Skanda
Karttikeya is een van de twee zonen, die de Hindoe god Shiva samen met zijn vrouw Parvati heeft. De andere zoon is de door Hindoes veel vereerde Ganesh.
Veel gebruikte alternatieve namen voor Karttikeya zijn Kumar en Skanda. Als Skanda is hij een oorlogsgod.
Karttikeya wordt ook wel de derde, en oudste, zoon van Shiva en Parvati genoemd.

Khilkhording
HT schrijft Khilkhording als Kyungurding. De naam van het klooster is: Khilkhording Sangduk Monastery, Bhusingha-9, Okhaldhunga. De plaats van het klooster heet Dubi Surkhe, een deel van het dorpje Surkhe, dat ca. 2 Km. verder naar beneden, richting Pulika ligt. De afstand tussen Surkhe en Pulika is ruim 2 Km en Bhusinga ligt weer ongeveer 2 Km. voorbij Pulika naar het noorden.

Kodaalo
Hak voor het bewerken van de grond.

Kora
De rondgang rondom een heilige plaats. Het Nepalese equivalent is de Parikrama.

Krishna
Krishna is een van de Vishnu incarnaties. In deze vorm is hij een koeherder en een symbool van toewijding en liefde. Hij wordt meestal afgebeeld terwijl hij fluit speelt en danst met zijn vrouw Radha of omringd is door een reeks melkmeisjes.

Kumari
Kumari (Devi) is de levende verschijningsvorm van Durga, die in Nepal Taleju genoemd wordt.
Volgens een legende probeerde een van de Mallakoningen Taleju, de beschermgodin van de familie te verkrachten. Die nam daarop wraak door terug te komen als de eeuwig maagdelijke Kumari.
Een Kumari wordt gekozen uit een bepaalde kaste van Newari goud- en zilversmeden. Haar leeftijd is dan tussen ongeveer 4 jaar en de pubertijd. Ze moet aan een reeks voorwaarden voldoen en ze moet tests afleggen. Ze blijft Kumari totdat ze gaat menstrueren of een bloeding krijgt. Daarna gaat ze met pensioen, waarbij ze een bruidsschat meekrijgt. Tegenwoordig krijgt ze ook een opleiding, ze gaat gewoon naar een geschikte school of ze krijgt privéonderwijs in haar 'gevangenis'.
Foto's maken van de Kumari is niet toegestaan, behalve tijdens het Indra Jatra festival, begin september. Dan wordt ze in de stad rondgedragen in een draagstoel, onder begeleiding van twee jongens, die Ganesh en Bhairab voorstellen.

Er zijn meerdere Kumari's. De bekendste is de zogenaamde koninklijke Kumari die woont in de Kumari Ghar op Durbar Square in Kathmandu.
Kumari's worden erkend door Nepalese boeddhisten, maar niet door Tibetaanse boeddhisten

Kurta Saruwal
Lang hemd met (nauwe) broek. Er is ook een kurta pajama (wijdere broek?).