De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Namaskar mudra
Dit is de mudra van gebed. De handen worden met gestrekte vingers en met de palmen en vingers tegenelkaar voor de borst gehouden. Deze mudra ziet men vooral bij Avalokiteswara, wanneer die met meer dan twee handen wordt afgebeeld. Iedereen in Nepal kent deze mudra, want daarmee begroet men elkaar. De wens of het gebed dat men daarbij uitspreekt betekent 'Ik groet de godheid in je'. Wanneer men veel achting heeft voor de andere partij zegt men 'Namaskar', maar gewoonlijk zegt men 'Namaste'.

Namaste, Namaskar
Namaste is de algemene groet in heel Nepal. Men brengt daarbij de Namaskar mudra, de handen, met gestrekte vingers naar boven, tegen elkaar, voor de borst. De Tamang geven er dan de voorkeur aan om niet het woord 'Namaste' maar het woord 'Phyafulla' uit te spreken. De Sherpa geven er echter de voorkeur aan om daarbij de wens 'Tashi delek' uit te spreken.

Nandi
Nandi is een stier en het vervoermiddel van de Hindu god Shiva.

Nanglo
Een nanglo is een platte ronde schaal of dienblad, geweven van bamboevezel. Ze is niet weg te denken uit de Nepalese keuken en wordt gebruikt om van alles te ziften.

Narayan
Narayan is een, in Nepal meestal gebruikte, alternatieve naam voor de hindoegod Vishnu.

Narsingha
Narsingha is een van de Vishnu incarnaties of avatars. Als Narsingha is hij half-mens en half-leeuw. In deze vorm slaagde hij erin om de duivel Hiranyaksha te doden. In de meest bekende Narsingha-afbeeldingen trekt hij deze duivel met blote handen de buik open.

Nawa-Ratri
Dit zijn de eerste negen dagen van het Dasain festival.
(Verder overgenomen van http://www.visitnepal.com/nepal_information/dashain.php).
Gedurende deze negen dagen worden tantrische rituelen uitgevoerd. In Nepal wordt de levenskracht beschouwd als de goddelijke energie en kracht van het vrouwelijke, die men zich voorstelt als de godin Durga in al haar verschijningsvormen. Alle godinnen die een voorkomen van Durga voorstellen worden Devi's genoemd, elk met verschillende aspecten en krachten. In de meeste tempels van een moedergodin wordt de godheid voorgesteld als een heilige kalash (watervaas) of als een veel-armige godin die moordwapens in haar handen houdt. Indien de godin voldoende geëerd wordt dan komt er geluk maar wanneer ze verergerd wordt door onvoldoende aandacht ligt er ongeluk op de loer. Een moedergodin is de bron van alles, ook van het leven.

Nawami
Dit is de negende dag van het Dasain festival.
(Verder overgenomen van http://www.visitnepal.com/nepal_information/dashain.php).
Tempels van moedergodinnen zijn van de vroege morgen tot de late avond vol mensen. Dieren, meest zwarte buffels worden ter ere van Durga, de godin van de overwinning en macht, geslacht om haar zegen te verkrijgen. Militaire muziekkorpsen spelen oorlogszuchtige deuntjes, kanons worden afgeschoten en officieren staan in hun gala-uniform met hun medailles te pronken. Bij het einde van de bijeenkomst is de binnenplaats vol bloed.
Op deze dag wordt ook de god Vishwa Karma, de god van de schepping, aanbeden. Alle fabrieken, voertuigen, machines en alles waarmee we in ons levensonderhoud voorzien wordt vereerd. Men offert dieren aan alle voertuigen zoals auto's, vliegtuigen, vrachtwagens etc. om de zegen van de godin te verkrijgen voor de bescherming van de voertuigen en hun inzittenden tegen ongelukken tijdens het komend jaar. De hele dag is kleurrijk.

Nga
Een grote trommel met twee vellen, die gebruikt wordt tijdens Boeddhistiche ceremonies. De namen Nga en Tangdu lijken me door elkaar heen gebruikt te worden. Heb de indruk dat de Tangdu de hele grote trommel is en de Nga de steeltrommel, die de monnikken bij de dansen meedragen.