De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Padmasambhava
Padmasambhava is in Nepal meer bekend onder zijn Tibetaanse naam, Goeroe Rinpoche.
Afhankelijk van zijn verschijningsvorm heeft hij nog andere namen. Bijvoorbeeld in zijn voorkomen als Dorje Trollo versloeg hij in Tibet alle demonen die de verspreiding van het Boeddhisme tegenwerkten. Hij spaarde alleen de leiders die zich tot het Boeddhisme bekeerden en beloofden die doctrine te verdedigen.
Tijdens zijn reis naar Tibet, om daar het Boeddhisme te propageren, heeft hij bij Pharping in een grot gewoond.

Pancha Buddhas
De Pancha Buddhas worden ook de Dhyani Buddhas of de Jina Buddhas genoemd. Het zijn er vijf, maar het zijn geen aparte persoonlijkheden. Het zijn abstracte aspecten van het 'Boeddha zijn'. Deze Pancha of Dhyani Buddhas zijn zo populair in Nepal dat ze voorkomen in elke stupa, in duizenden Chaitya's, op binnenplaatsen en geschilderd worden boven de hoofdingang van huizen, waarin boeddhisten wonen. Ze worden altijd zittend, in meditatie afgebeeld. De belangrijkste van de vijf is Vairochana Buddha. Zijn ze in een groep afgebeeld, bijvoorbeeld op een Mandela, dan zit hij altijd in het centrum of midden van de groep. Daar je in het midden van een stupa wel erg donker zit heeft men hem in Swayambunath in het Oosten naast Akshobhya gezet. De vier plaatsen op een Chaitya worden bezet door de andere vier:
Akshobhya Buddha, aan de Oostkant,
Ratnasambhava Buddha, aan de Zuidkant,
Amitabha Buddha, aan de Westkant en
Amoghasiddhi Buddha bezet het Noorden.
In Lalitpur (Patan) kunt U zien dat de groep wel eens geflankeerd kan worden door twee extra figuren. Dat zijn dan Tara's
In Swayambunath worden de Pancha Buddhas vergezeld van hun Shakti die telkens tussen twee Buddhas worden afgebeeld. Hun Vahanas, vervoermiddelen, zijn telkens onder de Buddhaschrijn afgebeeld.

Panche Baja
Een set van traditionele muziekinstrumenten, bestaande uit 3 soorten trommels, cimbalen en 3 soorten blaasinstrumenten. Meest kenmerkende instrument is de narsinga (narsiha), een lange gebogen hoorn. De set wordt meestal bespeeld door Damais (een Dalit kaste).

Pani porro
Het regent.

Parikrama
De rondgang rondom een heilige plaats. Het Tibetaanse equivalent is de Kora.

Parinirvana
Het parinirvana is het complete nirvana. Dat kan bij het overlijden worden behaald door een Boeddha of Arhat en deze worden dan niet meer herboren.
Gewone mensen pakken na hun dood een nieuw leven op en blijven zo in het samsara, de eeuwige wereld van het sterven en herboren worden.

Parvati
Parvati is de mooie, vreedzame ,Shakti van Shiva. Zij hebben samen twee zonen, Ganesh en Kumar.
Voor elke vorm van Shiva is er een tegenhangster bij Parvati. Bij Shiva als Mahadev hoort Parvati als Mahadevi. Het phallus lingam symbool van Shiva heeft als tegenhanger het yoni symbool van Parvati. Men ziet dan ook vaak een phallus oprijzen uit een yoni. De minder zoete vormen van Parvati zijn de verschrikkelijke Durga en de vreesaanjagende, bloeddorstige, zwarte godin Kali.
Een van de bekendste plaatsen waar men Shiva samen met Parvati kan zien is op Durbar Square, waar ze vanuit het raam van een tempel het doen en laten van de gewone mensen in de gaten houden. In de volksmond heet die tempel dan ook de Shiva-Parvati tempel.

Pashupati
Pashupati, de Heer van het vee, is de vreedzame verschijningsvorm van de Hindugod Shiva, vermomd als een schaapsherder. De Pashupatinath Tempel in Kathmandu is de belangrijkste bedevaartsplaats. Als niet-Hindoe kan men die tempel niet bezoeken.

Phurbu
Een ceremoniële dolk.

Phyafulla
Het Tamang equivalent voor het algemeen Nepalese Namaste en het Sherpa (tibetaanse) Tashi Delek.

Purna Kalasha
De Purna Kalasha is een symbool uit het Boeddhisme. Het is de watervaas vol met alle eigenschappen van de goedheid. Het is een van de acht voorspoed symbolen (ashta mangala) van het Boeddhisme.
Andere namen en schrijfwijzen: Poorna Kalash, Purna Kalash en Purna Ghata.