De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Carom
Het spel op het bord met de chips. Playing carom board.

Cetiya
Cetiya zijn voorwerpen of plaatsen die gebruikt worden als herinnering aan Gautama Buddha. In architectonische vorm nu bijv. een stupa.

Chakra
De chakra is het symbool van de absolute volledigheid. Er zijn verschillende soorten en ze worden gezien als een centrum van energie.
In het hindoeïsme is het een van de attributen van Vishnu.
In het boeddhisme symboliseert de chakra het wiel van de wet. Dit heeft 8 spaken.

Cham-ra
De binnenplaats voor de gompa van een klooster.

Chenrezig
Chenrezig is de tibetaanse naam voor Avalokiteshvara.

Chhepu
Chhepu komt uit een gezin met drie broers. De andere twee zijn Garuda en Hitimanga. Volgens een legende vroeg de moeder van deze broers aan haar man om een zoon die de dapperste, de betrouwbaarste en een met uitzonderlijke gaven zou zijn. Haar man zei haar een bepaalde tjd te wachten, maar zij was ongeduldig en inspecteerde te vroeg het nest om te kijken of hij al geboren zou zijn. Zij vond hem terwijl hij nog niet af was. Alleen het hoofd was pas volledig ontwikkeld.
Vanwege zijn dapperheid en betrouwbaarheid bewaakt hij de hoofdingang van tempels. In de torana boven de ingang is hij meestal de figuur in de top van de halve boog. Zijn voedsel bestaat uit slangen.