De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ganesh
Ganesh is de Hindoegod, die zelfs voor leken goed te herkennen is. Hij heeft namelijk de kop van een olifant. Hij is de god van de wijsheid en het succes. Hij kan alle weerstand overwinnen. Het is dus niet zo vreemd dat hij zo geliefd is dat zijn hulp ingeroepen wordt voordat men zijn toevlucht zoekt bij andere goden.
Volgens de legenden is hij een van de zonen van Shiva en Parvati. Toen Shiva weer eens terug kwam van een uitstapje vond hij Parvati samen met een knappe jongeman. Hij werd jaloers en daar Hindoegoden niet altijd even fijnzinnig te werk gaan sloeg hij zijn vermeende rivaal, met zijn zwaard, het hoofd af. Toen Parvati hem uitgelegd had wat hij gedaan had kreeg hij spijt en gelastte zijn dienaren om hem snel een geschikt nieuw hoofd te bezorgen. Dat werd de bekende olifantenkop. Die kop heeft slechts één volledige slagtand. De andere is afgebroken, volgens een van de verhalen in een gevecht, het ene met Parasurama, een van de Vishnu incarnaties, die een stuk van de slagtand afbrak met zijn bijl Parasuram toen Ganesh hem bij de toegang tot het verblijf van Shiva tegenhield. Fijner is het verhaal dat Ganesh die afbrak om de Mahabharata, het grootste dichtwerk dat ooit geschreven is, te schrijven. Verder wordt hij met vier armen, in een gele of goudkleur en vaak dikbuikig afgebeeld. Zijn vervoermiddel is Mooshika/Mushika, een rat.
Andere namen/schrijfwijzen zijn: Ganesha, Ganapati en Vinayaka/Binayaka.
De belangrijkste Ganeshtempel in Kathmandu is op Durbar Square de Ashok Binayak of Maru Ganesh tempel. Er zijn in de Kathmanduvallei echter nog 3 andere heel belangrijke Ganeshtempels. Dat zijn de Surya Binayak in Bhaktapur, de Karya Binayal in Bungamati en de Jal Binayak in Chobar.

Gaga
opa/oude man in het Sherpa. In het Nepalees Baje.

Garuda
Garuda komt uit een gezin met drie broers. De andere twee zijn Chhepu en Hitimanga.
Garuda wordt bijna altijd afgebeeld als een knielende man met lange vleugels. Soms krijgt hij nog een extra kenmerk van een vogel mee, namelijk de kop. Wanneer hij voor een tempel knielt is dat een Vishnu tempel, want hij is het vervoermiddel van de Hindu god Vishnu. In de Boeddhistische belevingswereld is hij het vervoermiddel van Buddha Amoghsiddhi.

Geplette of geslagen rijst
Geslagen rijst, in het Engels noemen de Nepalezen het 'beaten rice', is een gepelde rijst die in hete toestand platgeslagen wordt tot schilfers. Deze rijst is licht verteerbaar en wordt ofwel droog gegeten, ofwel er wordt eerst water of melk bij gedaan. Wanneer men voor een trektocht weet dat er op een plaats voor de lunch geen water is, dan wordt er altijd een voorraad beaten rice ingeslagen.

Ghanta
Een kleine handbel, die tijdens religieuze ceremonies gebruikt wordt door Hindoes en door Boeddhisten. Door mensen met een Tibetaanse achtergrond wordt het een Drilbu genoemd. Bij de term Drilbu vindt U meer gegevens.

Ghatasthapana
Dit is de eerste dag van het Dasain festival.
(Verder overgenomen van
http://www.visitnepal.com/nepal_information/dashain.php).
Ghatasthapana betekent letterlijk het opstarten van de pot. Op deze dag wordt de kalash (vat met wijwater), die een symbool is voor de godin Durga en waarop vaak een afbeelding van haar op de zijkant is ge-etst, in de gebedsruimte geplaatst. De kalash wordt gevuld met wijwater en met koemest, waarin zaden worden gezaaid. Er wordt een kleine hoop zand gemaakt en de kalash wordt daarop in het midden geplaatst. Het omringende zandbed wordt ook met graanzaden bezaaid.
Voor het ghatasthapana ritueel wordt door astrologen een bepaald gunstig ogenblik bepaald. Op dat speciale moment vraagt de priester, in een monotoon gezang, de godin Durga om het vat te zegenen met haar aanwezigheid.

Ghee
Ghee is geklaarde boter. Ghee wordt geproduceerd door boter te laten smelten en te verhitten totdat het water verdampt is, maar de boter nog niet gebruind is. Bij alleen maar klaren wordt de gesmolten boter van het water gescheiden. (zie: http://www.fonteine.com/ghee_geklaardeboter.html en http://nl.wikipedia.org/wiki/Ghee).

Gompa
Boeddhistisch tempel of gebedsruimte. Andere schrijfwijzen/namen zijn: Gonpa, Gumba.
De privé gebedsruimte/kapel in een Sherpa huis heet Lha-Khang.

Goeroe
Een goeroe is een spirituele leraar. In Nepal noemt men zo iemand een Lama

Goeroe Rinpoche
Zijn eigelijke naam is Padmasambhava.

Goeroe Milarepa
Milarepa was niet alleen een prominente spirituele leraar, maar ook een dichter en componist. Van zijn hand is de meest bekende mantra 'Om Mane Padme Hum'. Op afbeeldingen is hij makkelijk te herkennen, want hij houdt altijd zijn rechterhand als een schelp achter zijn oor.
Wanneer U ooit, bijvoorbeeld op weg naar Lhasa, in Nyalam komt moet U daar een dag hoogteaanpassing nemen en die dag besteden om 10 Km. noordelijk naar de grot van Milarepa te gaan.

Gyaling
De Gyaling is een schalmei of een soort hobo.