De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Maha Hasthami
Dit is de achtste dag van het Dasain festival.
(Verder overgenomen van http://www.visitnepal.com/nepal_information/dashain.php.)
De heftigheid waarmee geëerd en dierenoffers worden gebracht voor Durga en Kali nemen toe. Op deze dag vasten veel orthodoxe Hindoes. Dierenoffers worden in de loop van deze dag in bijna elk huis gebracht.
De avond van de achtste dag wordt 'Kal Ratri' genoemd, de zwarte nacht. Hunderden geiten, schapen en buffels worden geofferd bij de tempels van de moedergodinnen. Het offeren gaat door tot de dageraad. Tijdens de puja wordt groots gefeest in de woningen van de gewone mensen, waarbij grote hoeveelheden vlees worden gegeten. (Nepalezen eten doorgaans maar heel weinig vlees).

Mahadev
Mahadev is een andere naam voor de Hindoegod Shiva.

Makura
Mythische krokodil.

Mandala
Een mandela is: - een cirkelvormig patroon, dat de kosmos uitbeeldt,
- een symbolische afbeelding van de wereld die een Boeddha ervaart, waarin iedereen gelukkig is.

Mandir
Een Mandir is een hindoe tempel.

Manjushree of Manjushri
Manjushree is een spritueel leerling of Bodhisattwa van Amitabha Buddha. Hij symboliseert vooral wijsheid. In Nepal wordt hij beschouwd als de stichter van de Nepalese civilisatie en de schepper van de Kathmandu-vallei. Volgens een legende heeft hij, daar waar nu Chobar ligt, een kloof gehakt in de heuvels die een groot meer omsloten. Het meer liep leeg en de droge vallei werd de Kathmandu-vallei. Hij wordt altijd afgebeeld met een vlammend zwaard in zijn rechter hand en een boek in de linker hand.
In de Hindoe wereld wordt hij Machhendranath genoemd.

Matsya
Vis avatar van Vishnu.

Milarepa
Zie de beschrijving onder Goeroe Milarepa.

Moesson
De moesson is in tropische gebieden een seizoen, waarin de wind steeds in de zelfde richting waait. Periodiek draait die windrichting 180 graden, waardoor het weer drastisch verandert. Tijdens deze kentering verandert de moesson van een natte moesson in een droge moesson of omgekeerd. In Nepal is de natte moesson van juni (officieel 10 juni) t/m september en de droge moesson van october t/m mei.

Mooshika of Mushika
Mooshika is het vervoermiddel van Ganesh. Het is een rat.

Mudra
Een positie van de hand(en), die een bepaalde betekenis heeft. Deze symboliek wordt veel gebruikt in het Boeddhisme. De mudras brengen de geestesgesteldheid en de krachten van de leermeesters/goden tot uitdrukking. In het boekje Short Description of Gods Goddesses and Ritual Objects of buddhism and Hinduism in Nepal staan de volgende mudras afgebeeld: abhaya mudra, bhumisparsa mudra, dharmachakra mudra, dhyana mudra, jnana mudra, namaskar mudra, tarjani mudra, vajrahunkara mudra, varada mudra, en de vitarka mudra afgebeeld.