Yanghi Sherpa

In maart 2016 sluit Pem Doma de grotere zus van Yanghi, haar opleiding af op HIMS. Ze wilde graag een twee jarige opleiding gaan volgen in de toeristen sector. De ouders van beide kinderen wonen al geruime tijd weer in het bergdorp Duble. Dit zou betekenen dat Yanghi alleen over zou blijven in Kathmandu. Gezien haar jonge leeftijd moesten we op zoek naar een andere oplossing. De kwaliteit van HIMS was de afgelopen 2 jaar sterk achteruit gegaan en intern op school vonden wij als stichting, geen goede oplossing. Een kind hoort in een gezinssituatie op te groeien. We zijn op zoek gegaan naar een alternatief en hebben dit gevonden bij de Nederlandse stichting Sathiko Sath. Na een gesprek heeft Anita in december 2015 een bezoek gebracht aan – Ratna Kaji, manager van de Sathiko Sath -huizen en de – Little Angels’ School: Adres: Hattiban, Lalitpur. Website:www.las.edu.np. De eerste indruk was zeer positief, zowel op school als in het tehuis heerste een gemoedelijke sfeer en was er aandacht voor de kinderen. Ratna en zijn begeleiders deden er alles aan om de kinderen een warm tehuis te bieden. Na school krijgen ze, wanneer nodig extra bijlessen, er is een kleine speelplaats achter de woning met een groentetuin. Yanghi is door haar nieuwe school getest en kan in klas 5 instappen. Om alles voor de toekomst van Yanghi geregeld te krijgen hebben we een contract opgesteld, waarin wij als stichting Milijuli ieder jaar een bedrag overmaken naar Sathiko Sath. Ieder jaar word opnieuw bekeken wat de kosten zijn. In het begin heeft Yanghi moeten wennen, maar na een paar weken gaat het lekker  en heeft ze haar draai gevonden.  In het eerste trimester heeft ze voor alle vakken een A of zelfs A+, de hoogste quotering. Dat is dus erg goed nieuws.

Augustus 2017

Ook Nepal heeft te maken met enorme loon- en prijsstijgingen. Een lastige bijkomstigheid is dat het schooljaar loopt van 15 april tot 15 april maar het fiscaal jaar loopt van 15 juli – 15 juli. De aanpassing van schoolgeld loopt per schooljaar en is daarom altijd bekend vóór 1 april. Overigens is het schoolgeld voor het huidige schooljaar even hoog als voor het vorig schooljaar. De aanpassing van de huren van de woningen liggen vast in contracten en zijn dus ook bekend. Maar de aanpassing van de overige posten zijn gerelateerd aan het fiscaal jaar. Helaas is de wisselkoers op dit moment ongunstig voor ons. Dit betekent, dat de kosten dit jaar iets hoger zullen uitvallen.

2021 Yanghi Sherpa en Little Angels’ School (LAS)

Net als in Nederland zijn in Nepal online de klassen opgestart. Dat speelde zich af in de maanden juni en juli. Voor de kinderen die in afgelegen dorpen wonen waar geen toegang tot het internet beschikbaar is, ontstond meteen een groot probleem. Zij waren niet in staat om online lessen te volgen. Hoewel zij hun studieboeken hebben, is het voor hen onmogelijk om zonder begeleiding te leren. Erger nog, ze draaien gewoon weer mee in de dagelijkse dingen in hun gezin, zoals het huishouden, eten koken en natuurlijk op het land werken. Ratna en de Nepalese board proberen om het probleem van het afwezige internet in de afgelegen dorpen op te lossen. Maar als er geen gsm-masten staan, houdt het echt op. Ratna volgt de verrichtingen van de kinderen die online hun lessen volgen. Hun deelname wordt ook geregistreerd door de LAS. Tevens laat Ratna de kinderen die de online lessen kunnen volgen, al hun huiswerk in ‘cc’ naar hem opsturen. Voor Yanghi Sherpa hebben we de volgende oplossing gevonden. We hebben via Kame, voor haar een goede laptop gekocht en iedere maand kopen ze een groter beltegoed waarmee ze met een speciaal kastje kunnen in bellen op internet.

2020
Terwijl het Covid virus rond waart en reizen naar Nepal onmogelijk is, proberen we zoveel mogelijk in contact te blijven via messenger en mail contact.

Yanghi Sherpa zit via de stichting Sathiko Sath op Little Angels’ School (LAS).


Voor het schooljaar 2019/2020 zijn alle LAS-kinderen overgegaan. Alle scholen in Nepal gaan dicht en denken eind augustus weer te gaan starten. De meeste kinderen hebben geen laptop of geen internet waardoor ze de eventueel aangeboden online lessen niet kunnen volgen.

Het probleem is nu dat de kinderen de maandelijkse test niet kunnen doen, en vooral de eindtest van elk kwartaal.

Het ontbreken van deze testen, maakt het voor de (LAS-) leraren en leerlingen in Nepal problematisch omdat de leerlingen hierdoor niet naar de volgende klas kunnen. 

De Nepalese regering heeft een volledige lock-down in de tweede helft van maart aangekondigd. Vanaf die tijd waren alle scholen gesloten, ook de Little Angels’ School (LAS). Yanghi is naar huis gestuurd en verblijft weer zolang het duurt bij haar ouders in Duble. De LAS heeft via internet lessen georganiseerd, helaas werkt dit niet omdat ze geen computerfaciliteiten hebben en in veel gevallen ook geen internetsignaal.
De schoolexamenperiode was in april, dus er zijn geen examens afgenomen. Onlangs is besloten dat alle kinderen naar de volgende klas mogen overgaan, behalve de kinderen in klas 10, vanwege het eindexamen.

Gelukkig zijn er bij ons hostel geen besmettingen geweest en zijn Ratna ( begeleider in hostel) en zijn familie in goede conditie. Ze hebben ook geen COVID-infecties bij de andere kinderen gehoord. Ratna verwacht dat de LAS ergens in augustus of september weer zal openen. Het is nog steeds erg onduidelijk.

Het Corona virus in Nepal

Hoewel het aantal bekende besmettingen in Nepal op dit moment zeer laag is, heeft de Nepalese regering, juist om verdere besmettingen te voorkomen, besloten de ASEAN-gedragscode te volgen.

Dit betekent op dit moment voor de kinderen van Sathiko Sath het volgende:

  • Met uitzondering van klas 12 , zijn door Ratna alle kinderen naar huis gestuurd.
  • Alle kinderen van klas 1 tot 9 zijn automatisch (zonder examens) bevorderd naar de volgende klas.
  • De SEE-examens voor klas 10 en 12 zijn uitgesteld totdat de regering examinering weer veilig vindt; voorlopig is hiervoor de periode tussen half april en half mei (month baishakth) genoemd.
  • Er is een reisverbod tussen provincies binnen Nepal van kracht geworden. De exacte impact is ons nog niet bekend.

225130128_2994667960774879_2979861042861008286_n (1)