Jana Jyoti Primary School in Duble

De Jana Jyoti Primary School in Duble is een regeringsschool, die 8 klassen heeft. Hiervoor hoeven de ouders geen schoolgeld te betalen. Ze moeten wel zelf de schoolbenodigdheden kopen. In 2008 zaten er ongeveer 140 kinderen op deze school en in 2015 was dit aantal teruggelopen tot ongeveer 110. Het hoofd van de school kan slechts een gedeelte van zijn tijd aan onderwijs besteden, omdat al het organisatorische werk door hem gedaan moet worden. Tevens heeft hij een nauw contact met DMG.
Het zal duidelijk zijn dat met een dergelijke taakomschrijving, nauwelijks kwaliteitsonderwijs gegeven kan worden. Met het nieuwe schooljaar van 2013 is er een medewerkster gekomen die o.a., de administratie gaat bijhouden.2014 lerarenDe school zit erg krap bij kas omdat men ook begonnen is met twee kleuterklassen. Voor deze kleuterklassen krijgt men geen geld van de regering. 
Het belang van kleuterklassen is niet alleen, dat de kleuters al op jonge leeftijd iets leren, maar ook dat daardoor een ouder zusje of broertje met meer regelmaat naar school kan gaan. Wanneer er kleine kinderen thuis zijn moeten zij namelijk voor die kleintjes zorgen, terwijl de ouders buitenshuis aan het werk zijn.

Extra hulp:

Begin 2008 hebben we, in overleg met de Dubleli Milijuli Group, 16 kinderen gekozen, die in erg ongunstige omstandigheden leven. Het waren wezen, kinderen uit een-ouder gezinnen, gehandicapten en Dalits. Voor deze kinderen betaalden we de extra schoolbehoeften. De namen van deze kinderen werden extra genoteerd en bij een bezoek van ons, werden deze kinderen ook naar voren gehaald voor een (groeps-) foto. We bemerkte dat zij dit niet prettig vonden om als “arm” te worden bestempeld. Daarom zijn we gestopt om deze kinderen apart te benoemen, maar geven daarvoor wel extra geld aan de school. Verder geven we speelmogelijkheden en schoolbehoeften voor de hele school, zoals voetballen, volleyballen, volleybalnetten en badmintonspellen. Dit gaat in overleg met de school en DMG. Zij geven vervolgens aan, waar op dat moment behoefte aan is.

2017:

De laatste 2 jaren is het aantal kinderen op deze school flink gedaald naar 35 kinderen. Reden was de wederopbouw van de school na de aardbeving in 2015, waardoor de meeste kinderen naar de Champadevi school gaan in het dorp Mabir. Deze school ligt op ongeveer een uur lopen van Duble.

Er word volop gewerkt aan de bouw van nieuwe klaslokalen. Nagenoeg alle oude lokalen waren tijdens de zware aardbevingen van april en mei 2015, ingestort.

Door de regering waren er 2 tijdelijke noodgebouwen van houten planken en metalen dakplaten neergezet.

Tijdens ons bezoek in maart werden we volgehangen met kransen van rode Rododendronbloemen en diverse kleuren kata sjaaltjes. Omdat we gisteren al een goed systeem hadden ontwikkeld met de gidsen en kok, waren hier alle kinderen al snel voorzien van onze school- en healthy care spullen.


DSC_1227lr

De 2 lokalen, welke door Milijuli gebouwd zijn stonden er maar werden niet gebruikt. Deze moesten later gaan dienen als computerklas en een ruimte voor de allerkleinste.

Volgens een leraar waren er nog 8 klassen, groepen op deze school.

Onze indruk:

  • Na 2 jaar ziet het er nog steeds erg rommelig uit. De meeste spullen waren in het noodgebouw opgeslagen, waardoor deze ruimte al niet gebruikt kon worden om les te geven.
  • Ergens achter in de hoek stonden onze computers en beeldschermen. Deze willen ze nog ooit gaan gebruiken, wanneer ze weer stroom hebben.
  • Buiten stonden wat tafels, kinderen liepen wat rond. We konden niet nagaan of er inderdaad nog les werd gegeven.
  • Leraren van de Jana Yjoti school, gaven voortaan les in Mabir. Er waren nog maar een paar leraren hier..

Op onze vraag waarom er nog geen vloer lag in het stenen gebouw, zodat dit gebruikt kon worden en waarom er geen stroom meer was, kregen we afwijkende antwoorden. Kwam er op neer dat alles er nog aankomt en alles nog geregeld moest worden. Middels mailwisselingen zullen we dit de komende tijd in de gaten houden.

2016:

Er worden 2 nieuwe klaslokalen gebouwd. Een computerklas en een klas voor de allerkleinste.

2015:

Doordat de nieuw gebouwde waterkrachtcentrale voldoende elektriciteit opwekt, kon de school ook worden aangesloten op het netwerk. Hierdoor kunnen de computers op 220 volt worden gebruikt en hebben alle klassen voldoende licht.

 

2014:

2014 schoolpleinOp verzoek van de school werden er extra schoolbanken gemaakt en kapotte schoolbanken werden gerepareerd. Tevens werden van verschillende klassen, de houten vloeren gerepareerd.

2014 schoolbankenIn het kader van het hygiëne project, werden aan alle leerlingen en ouders, een pakket van o.a. een handdoek, zeep om kleding en gewone zeep, een tandenborstel met tandpasta, uitgereikt.
De vele kleurige handdoeken werden de dagen erna door ons gezien, terwijl ze door de bewoners gebruikt werden als hoofddoek of als sjaal.

2013:

Ondanks dat er nog geen internet voorhanden is in Duble, werden op verzoek van de school, toch 3 computers aangeschaft. De elektriciteit werd geleverd door extra zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor raken de kinderen bekend met het gebruik van een computer en konden er voortaan interactieve lessen worden gegeven, middels diverse CD’s met o.a. muzikale woord- en cijfer opdrachten. Bij ons bezoek aan de school, werden deze computers feestelijk en officieel in gebruik genomen. 

2013 computers

2009:
Ter gelegenheid van ons bezoek hebben we de school nieuwe volleybal en een elektronisch keyboard (Casio CTK-230) gegeven. De leraren noemden dat een piano.
Het apparaat werkt op 9 Volt uit een nettransformator of uit 6 alkalibatterijen van 1,5 Volt. De school heeft geen elektriciteit en regelmatig alkalibatterijen kopen is voor hun te duur. Tevens is het slecht voor de natuur, omdat lege batterijen worden weggegooid en niet gerecycled. Daarom hebben we er nog een 5 Watt zonnepaneel, 12 Volt loodaccu, laadregelaar en een spanningsomvormer 12 V naar 9 Volt bij gedaan.

2008:

Voor ons bezoek aan Duble hadden we een extra drager aangenomen om o.a. een grote hoeveelheid schriften, potloden, gummen en puntenslijpers naar de school te brengen.2015 schoolspullen2015 uitdelenVan het uitdelen werd een hele happening gemaakt en een groot aantal rododendron bloemenkransen door de bewoners om onze nek gehangen.2014 feestellijk ontvangst

 

2006:

Naast de standaard schoolbehoeften hebben we gezorgd voor extra spel mogelijkheden in de vorm van een volleybaluitrusting, badmintonspellen en een voetbal, met pomp. De aanschaf was goedkoop in Kathmandu en de kinderen hebben er nog altijd plezier van.