Een watermolen in Bhotechaur

Een groep van 38 huishoudens heeft plannen om een watermolen, ‘pani ghatta’, te gaan bouwen. Alleen de realisatie schiet niet op, want zoals altijd is er een tekort aan geld.
Volgens hun schatting is 350 Euro voldoende om al het materiaal te kopen en naar de bouwplaats te vervoeren.
Ik heb hen beloofd dat bedrag te sturen zodra ik weer thuis ben.Nadat Kame Sherpa het geld ontvangen heeft krijg ik al snel afschriften van rekeningen, ter waarde van bijna 30.000,- roepies, voor aankopen in Kathmandu. Alles moet dan nog vervoerd worden naar het eindstation van de bus in Sangutar. De duurste onderdelen zijn: polyetheen buis, met een diameter van 6 inch (Nrs. 12.425,-), gevolgd door de turbine, ‘sudhariaka ghatta’, (verbeterde watermolen), voor NRs. 7.000,- en gegalvaniseerde golfplaten, als dakbedekking, voor NRs. 5.545,-.
Onverwacht duur vindt ik het spuitstuk. Dat kost NRs. 3.000,-.
Het is dan ook niet vreemd dat ik na enige tijd een e-mail krijg met de melding dat werk goed opschiet maar dat er onder andere nog extra polytheen buis nodig is maar dat het geld op is. Is er misschien nog 100,- Euro beschikbaar?
Hun optimistische manier van kosten schatten kennende had ik daar al rekening mee gehouden. Het geld wordt dan ook toegezegd.

23 februari 2010:
Kame Sherpa stuurde me een reeks foto’s, die hij tijdens de bouw had gemaakt.
Ik heb er de volgende uit gekozen:

Watermill_0429_Runner1
Watermill_0434_Site2
Watermill_0423_Schaften-150x150

De watermolen is in gebruik genomen.
Zoals verwacht werd is er in de zomer, gedurende de moesson, voldoende water om de maalsteen aan te drijven.
De bewoners van Bhotechaur bedanken ons voor de hulp die we gegeven hebben.