Ang Dawa

Tijdens onze trekking in 2015, was Ang Dawa onze Engelse gids. We bemerkten dat hij in de avonduren aan het leren was. Hij wilde graag Duits leren omdat je dan als gids meer verdient. Hij had van iemand een Duits leerboek gekregen en probeerde daaruit te leren. Het probleem was, hoe spreek je de bepaalde woorden uit in het Duits. Op een dag vroeg hij ons de uitspraak voor zahlung en Zählung en wat het verschil was (betalen of tellen). Wij zagen dat hij veel moeite deed om Duits te leren en dat hij, in plaats van Engels zoveel mogelijk Duits met ons probeerde te spreken. We besloten, wanneer we terug waren in Kathmandu, dat we naar het Goethe Instituut zouden gaan. Hier worden goede Duitse lessen gegeven.

Tijdens onze uitleg op school kregen we het volgende advies: Een Duitse gids moet aan bepaalde eisen voldoen. Hiervoor zijn 3 diploma’s nodig. Een snelcursus duurt ongeveer 3x 3 maanden. De lessen zijn 6 dagen per week van 07:00-14:00 uur. Ang Dawa moet hiervoor met de bus reizen en 2x overstappen, om bij school te komen. Dit alles had hij er graag voor over. We maakten met Ang Dawa de afspraak, dat wij de eerste cursus incl. reiskosten en eten, zouden betalen ( totaal € 200,=). Zodra hij voor het eerste deel geslaagd was, betalen wij het volgende onderdeel. In juni 2015 zou hij dan starten met de opleiding. Zoals jullie weten werd alles in Nepal verstoord op 25 april 2015 en de tijd erna, door de vele aardbevingen die het land troffen. Scholen werden tijdelijk gesloten en Ang Dawa ging hulp verlenen in een plaatselijk ziekenhuis. We kregen diverse mails van hem, waarin hij zich verontschuldigd voor het niet kunnen volgen van de Duitse lessen. Ang Dawa werkt voor Multi Adventure . site:www.multiadventure.com.

Dit Duits kantoor is gevestigd in hetKathmandu View Hotel, nabij de toeristenwijk Thamel. In december ging ik hem hier opzoeken. Ik schrok, bijna alle gidsen waren aanwezig en er was een groot overleg met de manager uit Duitsland. Door de crisis was er op dit moment bijna geen werk. Grote tochten naar het Mount Everest gebied konden niet doorgaan. Dit alles omdat er geen binnenlandse vluchten meer mogelijk waren en er bijna geen benzine meer was. De mensen hier leven hoofdzakelijk van het toerisme en oktober tot en met april zijn de topmaanden. De Duitse manager en de hoteleigenaresse hebben nu besloten dat alle gidsen vanuit het hotel Duitse les gaan krijgen. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee.

Iedereen heel veel sterkte voor de toekomst en succes met jullie Duitse lessen en de studie.

Ang Dawa, viel Glück beim Lernen. Bis zum nächsten Mal.

Hiermee is dit project voor ons afgesloten.