Wanneer U de gelegenheid krijgt om ergens een graanmolen op waterkracht (mede) te financieren, dan moet U dat zeker doen. Zo’n molen is een enorme werkbesparing voor de vrouwen. Zij hebben namelijk de taak om ervoor te zorgen dat er elke dag voldoende meel is. Zonder een graanmolen zijn ze elke avond uren in de weer met een handmolen.
Eerder hebben we al een graanmolen op waterkracht gebouwd in Bhotechaur. Veel gezinnen maken hiervan gebruik en we merkten dat er behoefte was aan nog een dergelijke graanmolen en dan dichter bij Duble.
Een groep van 71 huishoudens had plannen om een watermolen, ‘pani ghatta’, te gaan bouwen in Phalate Khola. Alleen de realisatie schoot niet op, want zoals altijd is er een tekort aan geld.
De totale kosten voor deze graanmolen bedroegen uiteindelijk € 557,45,
Nadat Kame Sherpa dit geld ontvangen had, krijgen we in 2015 een e-mail met foto’s van het eindresultaat in Phalate Khola.
Eindresultaat
Tijdens ons bezoek in 2017 werd ons duidelijk dat de graanmolen veel werd gebruikt. Iedereen was er erg blij mee. Er was echter een probleem, wanneer er te weinig water is draaien de stenen niet of te langzaam rond. Hiervoor was een apparaat verkrijgbaar, een soort koppeling, die ze ertussen konden plaatsen zodat de stenen toch hun werk deden. We hebben ter plaatse besloten dat deze koppeling door de stichting betaald zou worden, zodat ze de graanmolen het hele jaar optimaal kunnen gebruiken.