Voorlichtingsproject voor de boeren

20120224-155600_Kame-1405_MFG

Bergboeren moeten rekening houden met sterk wisselende weersomstandigheden. Hun werkwijzen en zaden zijn het resultaat van een eeuwenlange ervaring. Hun zaden bezitten een grote genetische variatie zodat een oogst wel een keer minder kan zijn maar niet snel helemaal zal mislukken. Maar bij toepassing van moderne technieken zijn we niet meer zo afhankelijk van het weer en kunnen we gevoeligere, maar meer opbrengst gevende rassen gebruiken. Nieuwe gewassen introduceren kan van voordeel zijn voor de verkoop maar meer nog om wat meer variatie te brengen in het eigen menu. Het is toch helemaal geen gek idee om in de rand van de jungle een reeks bomen te vervangen door fruitbomen (appels, peren) of notenbomen.
Bij alles zal men er rekening mee moeten houden dat de zelfverzorgingsfunctie niet in gevaar komt. Dus geen overschakeling naar een grootschalige monocultuur, die veel gewin beloofd.

20120220-104716_Kame-1075_MFG

Vooraf wil ik er nog op wijzen dat nergens op de wereld de bergboeren rijk worden van hun landbouwactiviteiten. Om een echt hogere levensstandaard te verwerven moeten er extra inkomsten genereerd worden, bijvoorbeeld uit de toeristenindustrie.

20120221-132949_Kame-1181_MFG

Dat is gelukt en men stuurde half januari een gewijzigd plan. De schaalgrootte was teruggebracht tot de proporties voor een experiment en daardoor waren de overheidsinstanties, die trouwens de meeste kosten in rekening hadden gebracht, afgevallen. Men wilde al heel snel beginnen, maar dat was te snel voor ons. De kosten lagen nu wel binnen onze mogelijkheden, maar we wilden ook een inhoudelijke inbreng hebben. In het plan stond namelijk dat men het insecticide Malathion wilde gebruiken en dat er geen geld gereserveerd was voor beschermingsmiddelen bij het gebruik van insecticiden en fungiciden. Verder vonden we weinig terug over de begeleiding gedurende het lopend jaar.
Malathion is een stofje dat in Europa en grote delen van de wereld verboden is. Volgens internetbronnen is er alleen bij de bestrijding van malaria nog geen goed alternatief. We gingen bij tuinders in de buurt informeren wat zij als alternatieven gebruikten en gaven het resultaat door. Achteraf bleek dat de malathion was opgevoerd door de zaadhandelaar en dat de deskundige, die het project zou gaan begeleiden, alleen maar producten wilde gebruiken die op plantaardige basis gemaakt waren (Agriguard en Biojeb). De begeleiding werd verbeterd door iemand uit Duble een extra opleiding te geven. Deze maakt dan elke week een inspectieronde langs de drie locaties. Prima, hoe meer kennis lokaal aanwezig is, hoe beter.

Er lag, na aanpassing, een mooi plan met een kostenplaatje van 1800 Euro. Dat plan hebben we goedgekeurd.

20120222-115900_Kame-08_MFG

Geplant werden:
– 6 Appelbomen
– 6 Perenbomen
– 3 Walnotenbomen
– 4 Am. Dadelpruimbomen
– 2 Druivenstokken
– 6 Kastanjebomen
– 3 Picanotenbomen
– 2 Granaatappelbomen

(¹) Deze variëteit kan wat lagere temperaturen verdragen. Duble ligt iets hoger dan de aanbevolen hoogte range voor de variëteit; dus in ongunstige jaren een lagere opbrengst.
   20120223-120856_Kame-10_MFG
Voortgangsrapportage – mei:
We hadden in april al de melding ontvangen dat de zaailingen voorspoedig groeiden, maar men had ook al een tegenslag te incasseren gekregen, namelijk hagelschade op 2 en 3 april. Tijdens die slecht-weer-periode in Duble was het ook in Kathmandu niet pluis geweest, geen hagel maar zwaar onweer. Tijdens een van die buien kwam Pradeep Tamang ten val toen hij een noodstop moest maken. Het gevolg was dat hij 2 weken was uitgeschakeld. Pradeep is degene die voor DMG en ook voor Kame Sherpa het e-mailcontact met ons verzorgt.
Half mei kregen we de eerste foto’s van hoe de planten zich ontwikkelden. De opnamen waren in maart en april, door Naina, gemaakt.

Voortgangsrapportage – juni:
Naina schreef dat er met name goede vooruitzichten waren voor de volgende groenten:
bloemkool, erwten, Bhinde chili, uien, bonen, Marpha mosterd, kool, tomaten, radijs, Sando pompoenen, selderij en gewone chili.
Verder deden ook de volgende fruitsoorten het goed: appel, granaatappel, peer, Amerikaanse dadelpruim en druif.

20120316-090400_chili-seedlings_MFG