De informatie, die ik op deze website beschikbaar stel is met grote zorg samengesteld, toch sluit ik alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, hier wordt aangeboden. De foto's geven een correct beeld van wat er op een bepaalde plaats te zien is. Ik kan me er maar één herinneren, waar ik een storende electriciteitsdraad heb weggemoffeld. De opnamen heb ik trouwens, op enkele uitzonderingen na, allemaal zelf gemaakt.
Het gemaakte voorbehoud geldt vooral voor de bijbehorende informatie. Dit is geen wetenschappelijke publicatie, maar een hobbyproject, waarin ik alles wat ik aan kennis vergaard heb voor mezelf op een rijtje zet. Wat ik niet zo interessant vond heb ik gewoon weggelaten. Verder is de cultuur van Nepal doortrokken van het Hindoeïsme en het Boeddhisme, allebei godsdiensten/filosofiën, die ik niet bestudeerd heb. Een persoonlijke inkleuring is dan wel te verwachten.
Ik waardeer het indien terzake deskundigen mij waarschuwen wanneer ik een foute interpretatie geef.
Wijzigingen zullen onaangekondigd gemaakt worden wanneer ik ergens een fout of onduidelijke formulering ontdek of wanneer ik ergens iets lees dat ik interessant genoeg vind om vast te leggen.
Mijn informatiebronnen
Zoals velen voor mij heb ik voordat ik de eerste keer naar Nepal ging de Lonely Planet gekocht. Dat was toen editie 1. Deze heb ik nooit meer weg gedaan, alleen maar aangevuld met een paar meer recente versies. Daarbij kwamen dan de boeken, speciaal voor trekkings, zoals die van Stephen Bezruchka en van Remko Dalkmann en René de Bos. Geduchte concurrenten van de Lonely Planet zijn The Rough Guide to Nepal van Dave Reed en, via internet Planetware.com. De laatste jaren is natuurlijk het internet met zijn zoekmachines en satelietbeelden erg belangrijk geworden. Verder zijn er steeds meer kloosters, gemeenschappen en instanties over zichzelf gaan publiceren.
Een belangrijke instantie voor informatie over monumenten is UNESCO met rapporten over monumenten die gerestaureerd zijn of die voor restauratie in aanmerking zouden kunnen komen. En vergeet niet de particulieren die een blog beginnen over hun leefomgeving. Ook de folders, die je bij een bezoek krijgt sla ik nooit af. Vaak merk ik dan pas wanneer ik alweer thuis ben hoeveel informatie daar in staat.
Ik ga die bronnen, bij de beschrijving van een bezienswaardigheid, niet telkens weer vermelden. Dat gebeurt in principe alleen wanneer ze buiten het normale stramien vallen en bij citaten of wanneer ik in een enkel geval iets zo nauwkeurig mogelijk vertaal.