Duble

Helling met huizen van Duble
Helling met een gedeelte van de huizen van Duble

Helling met school en gompa van Duble

Helling met huizen van Duble Het dorp Duble is een typisch bergdorpje in de uitlopers van de himalaya, op een hoogte van ca. 2300 meter. Je ziet niet dat het een dorp is, want er is geen kern met een markt, klooster of winkel. Alleen maar een paar hellingen met wat huizen. Alles bij elkaar zo'n 45. Het ligt in het district Okhaldhunga, provincie Sagarmatha (Everest). Een paar dagmarsen naar het noorden ligt het eerste deel van de Everest trekking route, namelijk het trajekt Jiri - Lukla.

Afstanden tot meer bekende plaatsen zijn, in vogelvlucht:

Jiri - 28 Km.
vliegveld Lukla - 40 Km.
vliegveld Phaplu - 27 Km.
vliegveld Rumjatar - 18 Km.


De mensen behoren tot de bevolkingsgroepen Sherpa en Tamang, maar er wonen ook enkele Dalits. Ze leven hoofdzakelijk van de landbouw. Ze kunnen juist genoeg verbouwen om er zelf van te leven. Iets verkopen op de markt is een zeldzaamheid. Hun godsdienst is het Boeddhisme. Jonge mensen werken vaak als seizoensarbeider, de meesten als drager, in de trekking business. Het is zuiver toeval dat we de mensen uit Duble en omgeving willen helpen. We hebben namelijk verschillende van hen tijdens trekkings leren kennen.

Er gaat veel hulpgeld naar Nepal, maar dorpjes als Duble blijven daarvan grotendeels verstoken, omdat ze niet langs een trekkingroute liggen en alleen maar tevoet te bereiken zijn. De hulp die ze krijgen is een gevolg van hun inzet tijdens hun werk als gids, kok of drager. Doordat het Nederlandse HT Wandelreizen veel van haar Nepalese personeel hier recruteert komt praktisch alle hulp uit Nederland.
Voorbeelden zijn: een graanmolen op waterkracht, dekens voor de ouderen en toiletten.

Graanmolen op waterkracht

graanmolen op waterkracht

Wanneer U de gelegenheid krijgt om ergens een graanmolen op waterkracht (mede) te financieren, dan moet U dat zeker doen. Zo'n molen is een enorme werkbesparing voor de vrouwen. Zij hebben namelijk de taak om ervoor te zorgen dat er elke dag voldoende meel is. Zonder watermolen zijn ze elke avond uren in de weer met een handmolen.
hand graanmolen

Maalstenen voor een Tharu huis in Chitwan.

Dergelijke handmolens worden ook in Okhaldhunga gebruikt.


Wanneer je met Nepalezen over hun dorp praat is het handig om te weten hoe de bestuurlijke hierarchie in elkaar zit.
Het land is opgesplitst in ontwikkelingsregio's, een ontwikkelingsregio in zones, een provincie in districten en een district weer in Village Development areas (VDA's), bestuurd door door VDC's (Village Development Committee).
Een VDA bestaat meestal uit 9 wijken (Wards). Een ward wordt bestuurd door een Ward Committee onder voorzitterschap van degene die in het VDC zitting heeft.
Er zijn thans:
- 5 ontwikkelingsregio's [Developmental Regions (Far West, Mid West, West, Central en East)],
- 14 Zones,
- 75 districten en
- 3915 VDC's.
In het spraakgebruik is een dorp ofwel een VDA of een ward. De term ward wordt meestal vervangen door de term VDC-nummer zoveel. Duble is bijvoorbeeld VDC-9 van Khijifalate (VDC/VDA) in het district Okhaldhunga, in de zone Sagarmatha, in de ontwikkelingsregio Oostregio.

De trekking "Sherpaland" van HT Wandelreizen gaat door dit gebied.

Het gaat allemaal om mensen. Daarom wil ik graag een aantal mensen uit Duble en omgeving aan U voorstellen.