Inleiding
De aanleiding voor ons om dit voorlichtingsproject voor te stellen was het feit dat ik via ons bekende WWW veel verslagen gelezen had van projecten, die door de Nepalese overheid aangezet waren om de opbrengst van de landbouw te verhogen. Het overgrote deel ging over de terai, maar er was een trend dat men het ook hogerop ging zoeken. Er gebeurt zoveel dat je ervan uit kunt gaan dat wanneer er voor de bergboeren een verbetering van hun producten of een verhoging van de opbrengst mogelijk is, de kennis in het land zelf, bij o.a. de regeringsinstanties, aanwezig is.
Het werk van de bergboeren is meer gericht op zelfverzorging dan op de verkoop van landbouwproducten. Een verhoging van de productie komt de financiën ten goede en een uitbreiding van de geteelde gewassen op de eerste plaats de gezondheidstoestand van de boerenbevolking zelf en eventueel ook de financiën.
Bergboeren moeten rekening houden met sterk wisselende weersomstandigheden. Hun werkwijzen en zaden zijn het resultaat van een eeuwenlange ervaring. Hun zaden bezitten een grote genetische variatie zodat een oogst wel een keer minder kan zijn maar niet snel helemaal zal mislukken. Maar bij toepassing van moderne technieken zijn we niet meer zo afhankelijk van het weer en kunnen we gevoeligere, maar meer opbrengst gevende rassen gebruiken. Nieuwe gewassen introduceren kan van voordeel zijn voor de verkoop maar meer nog om wat meer variatie te brengen in het eigen menu. Het is toch helemaal geen gek idee om in de rand van de jungle een reeks bomen te vervangen door fruitbomen (appels, peren) of notenbomen.
Bij alles zal men er rekening mee moeten houden dat de zelfverzorgingsfunctie niet in gevaar komt. Dus geen overschakeling naar een grootschalige monocultuur, die veel gewin beloofd.
Vooraf wil ik er nog op wijzen dat nergens op de wereld de bergboeren rijk worden van hun landbouwactiviteiten. Om een echt hogere levensstandaard te verwerven moeten er extra inkomsten genereerd worden, bijvoorbeeld uit de toeristenindustrie.
Het project
Armoede is een flinke rem op de experimenteerlust van de bergboeren. Daarom hebben we eind 2010 voorgesteld om een educatief project voor de boeren te sponsoren. De vertegenwoordigers uit Duble in de lokale stichting Dublelee Milijuli Samuha (DMG) zagen er wat in en togen aan het werk. Ze hebben er in 2011 hard aan gewerkt en veel gepraat met overheidsinstanties en particulieren, die een bijdrage zouden kunnen leveren. Toen ik, samen met Anita, in oktober in Kathmandu was kon men ons een plan voorleggen. Volgens dat plan zouden de deelnemende boeren een jaar lang instructie en begeleiding krijgen in het gebruik van teeltwijzen en teeltgewassen. De kosten zouden ongeveer 7.000,- Euro gaan bedragen.
Dat viel even tegen, want dat is ver boven het budget dat we beschikbaar hadden. Ik schrok echter vooral van de schaalgrootte, 2 hectare bloemkool, 3 hectare van dit en zoveel hectare van dat. De voorgestelde aantallen hectares zijn volgens mij een heel groot deel van wat er in Duble aan landbouwgrond aanwezig is. Gevolg zou zijn dat de boeren een groot deel van hun voedsel moeten kopen (van de opbrengst van hun monocultuur). Ik betwijfel of ze voldoende reserves hebben om een deels mislukte oogst te overbruggen.
Daarom hebben we gevraagd de schaalgrootte nog eens met de opstellers van het plan te bespreken. Een verkleining zou de kosten wel eens kunnen halveren.
Dat is gelukt en men stuurde half januari een gewijzigd plan. De schaalgrootte was teruggebracht tot de proporties voor een experiment en daardoor waren de overheidsinstanties, die trouwens de meeste kosten in rekening hadden gebracht, afgevallen. Men wilde al heel snel beginnen, maar dat was te snel voor ons. De kosten lagen nu wel binnen onze mogelijkheden, maar we wilden ook een inhoudelijke inbreng hebben. In het plan stond namelijk dat men het insecticide Malathion wilde gebruiken en dat er geen geld gereserveerd was voor beschermingsmiddelen bij het gebruik van insecticiden en fungiciden. Verder vonden we weinig terug over de begeleiding gedurende het lopend jaar.
Malathion is een stofje dat in Europa en grote delen van de wereld verboden is. Volgens internetbronnen is er alleen bij de bestrijding van malaria nog geen goed alternatief. We gingen bij tuinders in de buurt informeren wat zij als alternatieven gebruikten en gaven het resultaat door. Achteraf bleek dat de malathion was opgevoerd door de zaadhandelaar en dat de deskundige, die het project zou gaan begeleiden, alleen maar producten wilde gebruiken die op plantaardige basis gemaakt waren (Agriguard en Biojeb). De begeleiding werd verbeterd door iemand uit Duble een extra opleiding te geven. Deze maakt dan elke week een inspectieronde langs de drie locaties. Prima, hoe meer kennis lokaal aanwezig is, hoe beter.
Er lag, na aanpassing, een mooi plan met een kostenplaatje van 1800 Euro. Dat plan hebben we goedgekeurd.
Kernpunten van het project
- Het project duurt een heel jaar en wordt op drie verschillende locaties uitgevoerd,
- na de start is er in de loop van het jaar nog voldoende begeleiding,
- men doet ervaring op in het gebruik van moderne technieken,
- men maakt kennis met nieuwe gewassen en variëteiten met een hogere opbrengst,
- wanneer er een gewas niet of niet goed groeit heeft dat geen grote gevolgen, men leert er alleen van,
- er is voldoende aandacht voor de manier waarop er met insecticiden en fungiciden omgegaan dient te worden.
Geplant werden:
- 6 Appelbomen
- 6 Perenbomen
- 3 Walnotenbomen
- 4 Am. Dadelpruimbomen
- 2 Druivenstokken
- 6 Kastanjebomen
- 3 Picanotenbomen
- 2 Granaatappelbomen
De gebruikte zaden:
- Bloemkool, var. White-top
- Bloemkool, var. KTM-local
- Broccoli (premium)
- Kool, var. Copenhegan
- Mosterd, var. Marfa
- Mosterd, var. Khumal
- Radijs, var. Pyuthane-red
- Radijs (40 dagen)
- Pompoen, var. Sandov
- Selderij
- Uien, var. Nasid-red
- Gember
- Kurkuma of indiaase geelwortel
- Tomaat
- Asperges, var. Tommy-Japanese
- Ghiraula, var. Narayani (spons-pompoen of -kalabas)
- Chili, rood
- Chili, var. Bhende
- Chili, var. Machhe
- Bonen, var Rajma
- Bonen, var. Rakulla
- Sojabonen, var. Akash
- Soyabonen, japanse
- Sojabonen, var. Lumle¹
- Komkommer, var. Bhaktapure
- Erwten, var. Sikkim
- Ongepelde rijst, var. Chomrong¹
- Mais, var. Ganesh3¹
(¹) Deze variëteit kan wat lagere temperaturen verdragen. Duble ligt iets hoger dan de aanbevolen hoogte range voor de variëteit; dus in ongunstige jaren een lagere opbrengst.