Onze activiteiten en projectvoorstellen

Wij willen meewerken aan de volgende, nog niet (volledig) gerealiseerde, DMG-projecten:

1. De aanschaf van leermiddelen, zoals leerboeken, schriften, pennen, potloden.

2. De aanschaf van muziekinstrumenten.

3. De aanschaf van sportartikelen, zoals een voetbal en schaakspellen.

4. De aanstelling van een leraar Engels.

5. De aanstelling van een deeltijd-secretaris voor DMG.


Wij zetten ons verder in voor:

1. Het gezin, dat we de mogelijkheid bieden om hun kinderen in Kathmandu naar school te laten gaan. De twee meisjes, Doma en Yangyi, gaan thans naar de Himalaya International Model School. De jongen, Phuri gis eind 2012 van school gegaan en in februari 2013 getrouwd. Hij woont nu met zijn vrouw in Duble.

2. Aankoop van schoolbehoeften voor de allerarmste scholieren van de Jana Jyoti school.
Deze activiteit is al voor 22 kinderen gegarandeerd, voor minimaal 5 jaar.

3. Kwaliteitsverbetering van de school door de leerkrachten bijscholingscursussen te vergoeden.

4. Uitbreiding van de school met een beroepsopleiding in de landbouw en veeteelt.
Dit moet nog helemaal doorgesproken worden met DMG, want zij zijn voor een uitbreiding tot 10 klassen.
Dit proberen we in 2013/2014 meer inhoud te gaan geven.

5. Electriciteit, voldoende voor enkele uren licht per dag.
Overal op het platteland, waar er geen electriciteitsnet is, is dit een dankbaar gespreksonderwerp. In die gebieden ziet men het gebruik van zonnepanelen en kleine waterkrachtcentrales, de picocentrales. Die picocentrales ziet men in de Alpen wel eens bij afgelegen berghutten.
In Duble werd veel gepraat over de eventuele bouw van zo'n picocentrale. Daarom hebben we voor hen eens op een rijtje gezet wat de mogelijkheden, ter plaatse waren en hoeveel de realisatie, inclusief distributienet zou kunnen gaan kosten. Het opgestelde Pico-Hydro-Rapport is als PDF-document beschikbaar. Na besprekingen in het dorp gaven de dorpsbewoners aan dat ze het project financieel niet aankonden en dat ze ook bang waren voor de gevolgen van blikseminslag in het distributienet. We zijn toen overgestapt van waterkracht naar zonneenergie. We konden een aantal huishoudens blij maken met een solar kit, 10 met een 5 Watt installatie en 15 met een 21 Watt installatie. Voor 13 huishoudens vulden we die nog aan met een kachel, met rookafvoer.
Na een evaluatie beslissen we hoe we hiermee verder gaan.


Voor de volledigheid noemen we nog het afgewezen voorstel om schooluniformen te sponsoren, dan hoeven we daar niet meer op terug te komen. We kunnen ons voorstellen dat de ouders graag kleding voor hun kinderen krijgen, maar een schooluniform voegt niets toe aan de kwaliteit van het onderwijs. De situatie is anders, indien de ouders uitzonderlijk arm zijn of wanneer je een kind in Kathmandu naar een (kost)school laat gaan. Daar zijn uniformen (een hele garderobe) voorgeschreven.