Drie kinderen naar school in Kathmandu
Twee kinderen, Doma Sherpa en Yangyi Sherpa, gaan naar de
Himalaya International Model Higher Secondary School (HIMS)
Furi Sherpa gaat nu naar de Orion Academy in Chabahil.
Op HIMS zijn de kinderen full-boarder of day-boarder. Een full-boarder heeft er dag- en nachtverzorging, een day-boarder krijgt er alleen de lunch. Een ander voordeel van HIMS is dat de kinderen, die op jonge leeftijd beginnen, ook Tibetaans kunnen leren.
Bij de oprichting van de stichting lieten we Furi Sherpa en Doma Sherpa naar HIMS gaan. Furi bleek het echter niet te kunnen bolwerken op HIMS.
Met ingang van het schooljaar 2009-2010, dat op 15 april begint, is zijn plaats ingenomen door zijn zusje Yangyi. Yangyi heeft een veel gunstigere start dan Furi. Ze is begonnen op de kleuterschool.
Furi wisselde naar de Kumari English Boarding Higher Secondary School (KEBS).
Deze school zegt op een andere manier les te geven. De methode heet 'leren-door-doen'.
De school heeft een website:
http://www.kumari.edu.np
Na klas 8 met succes voltooid te hebben wisselde hij opnieuw van school. Nu naar de Orion Academy in Chabahil. Daar hoopt hij in 2012 te slagen voor het SLC.
Indien je kinderen naar een school laat gaan, dan is het wel fijn wanneer ze die school ook af kunnen maken. Rekening houdend met het Nepalese schoolsysteem van 10+2 moet je dus voor minimaal 10 jaar, maar liefst 12 jaar, garant staan.
Die toezegging hebben we in de vorm van lijfrenten en legaten.
Doma wil onderwijzeres worden. En Yangyi? Wie weet. Ze krijgt in elk geval een kans om zich intellectueel te ontwikkelen.
Het zal altijd een discussiepunt blijven, wat beter is, de kinderen van het platteland helpen om, op zo jong mogelijke leeftijd, naar het goede onderwijs in de stad te gaan of zich inzetten om het onderwijs op het platteland zodanig te verbeteren, dat een aansluiting op het onderwijs in de steden redelijkerwijs mogelijk is. Beide zal nodig zijn.
Voor de jeugd is deze discussie niet relevant.
Als ouder neem je voor je kind, het beste dat je je wil en kunt veroorloven. Afwachten tot de situatie op het platteland aan de norm is, is geen optie.