Nieuwsbulletin 13

Nieuws  van 23 november 2011


Anita en Ton zijn in Nepal geweest en ze hebben natuurlijk de lopende en voorgestelde projecten van de stichting uitvoerig besproken.

Schoolsponsoring

Door dat deel weg te laten zou hij meer kans maken om voor dat examen te slagen. Furi werd aangemeld bij de Orion Academy (in de wijk Chabahil) en na een toelatingsexamen kon hij beginnen in klas 10. Voor ons was het een onduidelijke situatie - bij KEBS geen examenlijst en bij de wisseling van KEBS naar de nieuwe school klas 9 overslaan? Ondanks verzoeken daartoe kon men ons toen niet duidelijk maken wat er aan de hand was. Dat was voor ons de reden om de sponsoring voor Furi te stoppen.
Met praten kreeg ik nu meer duidelijkheid.
Bij het examen voor de overgang van klas 8 naar klas 9 is naast de school ook nog een overheidsinstantie betrokken. Daardoor is de examenlijst veel later dan normaal beschikbaar. In de vacanties werkt Furi voor een trekkingbureau, als hulp-gids, en volgt hij een cursus Duits.
Het gezin en Furi zijn m.i. gemotiveerd om het maximale uit de schooltijd te halen. Daarom heb ik beloofd de sponsoring voor het lopende schooljaar binnen het bestuur te heroverwegen. Besloten is deze voor het lopende jaar te hervatten.



Terug


Extra projecten 2011

1. Modernisering van de watermolen in Duble
De aanwezige watermolen in Duble was van het traditionele type, de ghatta, die een nuttig rendement van 25% heeft. Hierbij wordt slechts een klein verval van het water toegepast. De benodigde hoeveelheid water voor de ghatta is 40 tot 100 liter per seconde. Bij de verbeterde watermolen wordt een drukleiding met een hoogteverschil tot ca. 40 meter en een stalen turbinewiel toegepast. Daardoor heeft de molen efficienter (nuttig rendement van 30-50%) en is er per seconde minder water nodig. Bij de bouw hebben bewoners van Duble, Falate en Thare samengewerkt. In totaal hebben 69 huishoudens in een periode van 10 dagen 131 mandagen werk geleverd. Daarbij komt dan nog het werk van de ingehuurde timmerlieden. Op het ogenblik werkt de molen perfect, maar de praktijk moet uitwijzen of ze dat gedurende de hele droge periode blijft doen. Volgend jaar mei weten we dus meer. Er is nog een mogelijkheid om meer water aan te voeren, maar dan zullen er extra leidingen gekocht moeten worden. Met de bouw van dit type watermolen had men al ervaring opgedaan in Bhotechaur. Die molen wordt door 37 huishoudens gebruikt.

2. Voorlichting Gezondheid en Hygiëne
De aanleiding om dit voorlichtingsproject voor te stellen was een artikel geschreven door Pradeep Tamang, waarin hij de belabberde situatie van de gezondheidszorg in Duble beschreef en aangaf dat een van de verbeterpunten de voorlichting was. Voor projecten in de gezondheidszorg hebben wij de kennis en de capaciteit niet, maar de ondersteuning van een voorlichtingsproject valt precies binnen onze doelstelling.
Het projectvoorstel is opgesteld door Pradeep Kumar Tamang en Kame Sherpa. De belangrijkste punten zijn:

- het programma omvat 3 dagen voorlichting door iemand van het gezondheidscentrum in de buurgemeente Ragani, VDC-9 en door een voorlichter van het ziekenhuis in de stad Okhaldhunga,

- er zijn 152 deelnemers, waarbij er voor gezorgd is dat de zogenaamde sleutelfiguren (natuurlijke leiders, lama's, sjamanen, onderwijzers, vertegenwoordigers van enkele organisaties) aanwezig zullen zijn.

- ter gelegenheid van dit project geven we de gemeenschap twee draagbaren en elk van de deelnemers 2 strips Paracetamol en 2 pakjes ORS (voor het maken van een drankje te gebruiken bij diarree).


Het gezondheidscentrum in VDC Ragani 9 is opgericht met financiële steun van Micro Projects Nepal in Nederland ( http://www.microprojectsnepal.org/).

Het artikel van Pradeep Tamang over de gezondheidszorg in Duble (in het Engels) kunt U lezen op de website van de stichting Nijmegen Sherpaland ( http://www.nijmegen-sherpaland.nl/en/youtube-channel/77-health-care.html).

3. Voorlichting voor de boeren
Aan dit project is dit jaar hard gewerkt en er is door de vertegenwoordigers uit Duble veel gepraat met overheidsinstanties en particulieren, die een bijdrage zouden kunnen leveren. Toen Anita en ik in Kathmandu aankwamen kon men ons een plan voorleggen. Volgens dat plan krijgen de deelnemende boeren een jaar lang instructie en begeleiding in het gebruik van teeltwijzen en teeltgewassen. De kosten zouden ongeveer 7.000,- Euro bedragen.
Dat is ver boven het budget dat we thans beschikbaar hebben, maar ik schrok vooral van de schaalgrootte, 2 hectare bloemkool, 3 hectare van dit en zoveel hectare van dat. Ik ben bang dat de voorgestelde aantallen hectares een heel groot deel zijn van wat er in Duble aan landbouwgrond aanwezig is. Gevolg zou zijn dat de boeren dan een groot deel van hun voedsel moeten kopen (van de opbrengst van hun monocultuur). Ik betwijfel of ze voldoende reserves hebben om een deels mislukte oogst te overbruggen.
Het is niet onze bedoeling om een landbouwcultuur, die al eeuwen bestaat en ingespeeld is op de mogelijkheden van het bergland, in een jaar tijd helemaal te veranderen. Wij willen de mensen kennis en ervaring laten opdoen, waarna ze dan zelf beslissen hoever ze met die kennis-polsstok willen en kunnen springen. Ik heb gevraagd de schaalgrootte nog eens met de opstellers van het plan te bespreken. Een verkleining zou de kosten wel eens kunnen halveren.

4. Electriciteit d.m.v. een pico-waterkrachtcentrale of d.m.v. zonnecellen
Een van de voorwaarden, die we hadden voor onze medewerking aan een pico waterkrachtcentrale was dat aangetoond moest worden dat de centrale een vermogen van 5 kilowatt zou kunnen leveren. Volgens ons moet een centrale, om de investering lonend te maken, duidelijk meer energie leveren dan er nodig is voor verlichting. Is dat niet het geval dan kiezen we voor zonne-energie.
Een consultant is ingeschakeld en die concludeerde dat een vermogen van slechts ongeveer 2 KW mogelijk was. Daarmee is voor ons de zaak duidelijk, we kiezen voor de zonne-energie.
In het begin van 2011 was de prijs voor 1 set met zonnecellen, met een capaciteit van 20 Watt, NRs 16.000,-. De Nepalese regering geeft NRs 6.000,- subsidie. Wanneer we dit jaar nog geen besluit kunnen nemen over het voorlichtingsproject voor de boeren, dan willen we nog dit jaar voor 14 huishoudens een set met zonnecellen sponsoren.

5. Een PC met multifunctionele printer ter ondersteuning van de lessen op de school in Duble
De school heeft geen enkele onderwijzer(es) die ooit zelf een computer bediend heeft. Dus voordat een PC in de klas ingezet kan worden moet eerst minimaal een onderwijzer(es) bijgeschoold worden. Pradeep heeft naar de aangeboden computercursussen gezocht en meldde dat je daarvoor een half jaar naar Kathmandu moest komen.
Hopelijk zijn er nog andere mogelijkheden, anders zitten de plattelandsscholen wel in een bijzonder nadelige positie. Er zullen niet veel scholen zijn die een van de leerkrachten een half jaar kan missen en tevens de verblijfskosten en de cursus kan betalen. Ze zullen er al snel voor kiezen om een toekomstige vacature op te vullen met iemand welke die ervaring al heeft. Ook voor ons is het niet mogelijk om een dergelijk bijscholingsproject te betalen.
Wanneer er echter een leerkracht is die zich de benodigde vaardigheden in zelfstudie wil eigen maken, dan kan er best wel een standaard laptop gevonden worden.
We praten verder en we hebben aangegeven wat we belangrijke punten vinden. Dat zijn:

- welke lesprogramma's zijn beschikbaar en voor welke leeftijden?

- wat zijn de mogelijkheden voor hulp bij problemen?

- wat zijn de ervaringen van anderen? Er zijn scholen waar het OLPC model (One Laptop Per Child) getest is/wordt. Verder zijn er op enkele scholen in grotere dorpen al PC's in gebruik.

- Zijn de bestaande mogelijkheden om de scholing in afgelegen streken te verbeteren onderzocht?
Hierbij denken we aan het materiaal dat Radio Nepal en Nepal Television geproduceerd heeft.


(Ton van der Kop)

Terug


Voetnoot image