Nieuwsbulletin 5

Nieuws  van 31 December 2008:



Bankrekening
Op 1-1-2009 wordt de Postbank geïntegreerd in ING. Onze bankrekening krijgt daardoor een nieuwe IBAN en een nieuwe BIC.
IBAN: NL30INGB0003269253.
BIC: INGBNL2A.

Terug

Mathbir Tamang

Mathbir Tamang

Mathbir Tamang

Mathbir Tamang heeft wel erg veel pech.
Hij is 8 jaar en een van de 16 kinderen op de Jana Jyoti school in Duble, die van ons een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor schoolbenodigdheden.
Hij heeft heel slechte ogen. En nu vertelde Kama Dawa me dat bij Mathbir ook nog een ongeneeslijke vorm van kanker is vastgesteld.


Terug

Furi Sherpa Mijn laatste bezoek aan Nepal, november/december, bleek enkele dagen tekort te zijn, maar wie wil er niet graag met de feestdagen weer thuis zijn. Ik had graag wat meer met Furi gepraat. We moeten namelijk onder ogen zien dat hij het niet kan bolwerken op HIMS. Moeilijk te aanvaarden, maar het is een feit. Hij, en natuurlijk zijn vader, zullen een meer op de praktijk gerichte beroepsopleiding moeten gaan zoeken. In Nepal heet dat een 'vocational' school. Wij willen hem ook in deze richting helpen.

Terug

Yangyi Sherpa

Yangyi Sherpa

Engi Sherpa (Dec. 2008), voor het Sechen klooster, Bodnath, Kathmandu.

Ik kon Kame meedelen dat we ook Engi konden sponsoren om naar HIMS te gaan. Ze zal een veel makkelijkere start hebben dan Phuri. Ze kan beginnen in de eerste kleuterklas.


Terug

Solar en kachel Tijdens de trektocht in Helambu heb ik natuurlijk uitgekeken naar de gebruikte zonnepanelen. Ik lette op de kleinere panelen, omdat ik het in de offerte (zie de bijdrage van 24 september) genoemde 21 Watt paneel erg klein vond. Voor hoeveel uren heb je dan, op een bewolkte dag, voldoende licht? Bij een van de installaties, met een dergelijk vermogen, konden we de eigenaar interviewen. Hij was er heel blij mee. Ook op bewolkte dagen had hij voldoende licht. Kame noteerde alle gegevens en we namen ons voor om de leverancier in Kathmandu met een bezoek te vereren.

Verder viel me een elektriciteitsnetwerk op, waarbij voor het hoofdnet ABC-kabel was gebruikt. Deze kabel, (ABC=Aerial Bundle Conductor) is dan nu toch te koop in Nepal. Het alternatief was ACSR-kabel (ACSR=Aluminium Conductor Steel Reinforced) en een netwerk met die kabel is veel duurder.


Kachel

Eenvoudige kachel met kachelpijp.

Wat me ook opviel was dat er overal ijzeren kachels met kachelpijpen gebruikt werden. In de Mountain View Lodge, in Sermathang, hoorde ik hoeveel de kachel gekost had. Toen ik die prijs, Rs 5000,-, hoorde dacht ik 'die prijs kan nooit de hoofdoorzaak zijn van het feit dat de mensen in Duble nog altijd in de rook zitten; ze zijn er echt niet van overtuigd dat het de moeite waard is om te breken met een oude gewoonte'. Normaal los je een dergelijke impasse op met educatie. Ik kon de verleiding niet weerstaan om die educatie een beetje te versnellen. U kunt het een niet-conventioneel gebruik van zonne-energie noemen. Ik besloot namelijk om het 21 Watt zonnepaneel te kombineren met een kachel, die een rookafvoer naar buiten heeft. Iedereen die zo'n pakket krijgt moet beloven om minstens 3 maanden de kachel te gebruiken. Bevalt de kachel niet dan moet ze aan Dublelee Milijuli Samuha gegeven worden. Die kan ze dan aan iemand anders geven die er wel de voordelen van inziet.

Voor de goede orde. De voordelen van de kachel zijn:
1) geen of heel weinig rook in de kookruimte en
2) de helft minder hout nodig, waardoor de jungle langer meegaat.


Terug in Kathmandu hebben we een dag besteed aan het bezoeken van twee solar-bedrijven. Lasersunenergy PVT Ltd ( http://www.lasersunenergy.com), het bedrijf van de eerste offerte, had de gunstigste aanbieding:
- de prijs ging omlaag naar Rs. 13.000,-
- op het zonnepaneel wordt 25 jaar garantie gegeven
- de accu heeft een capaciteit van 45 Ah en is een solar 'deep cycle' loodaccu
- de laadcontroller heeft alle gewenste beveiligingen
- ze hebben, voor Rs. 4.200,- een verbeterde versie van de solar tuki (meer vermogen, onderhoudsvrije loodaccu en mooie lampen die opgehangen kunnen worden.
Aan het shoppen voor de kachel heb ik maar een halve dag meegedaan omdat ik anders het vliegtuig gemist zou hebben. We hadden toen een aanbieding van Rs. 7.150,-. Later heeft Kame nog een smid gevonden, die ze voor Rs. 6.000,- wilde maken.

We hebben heel wat afgepraat over de vraag 'wie krijgt wat' en we hopen een acceptabele verdeling te hebben gemaakt.
Vooraan staan de huishoudens, waar de 16 gesponsorde kinderen wonen. Staat het huis in Duble dan krijgen ze een installatie met het 21 Watt paneel plus een kachel. Staat het huis buiten Duble dan krijgen ze een solar tuki.
Daarna wordt de rest van het budget besteed aan kombinaties van een installatie met het 21 Watt zonnepaneel en een kachel. In aanmerking komen de huishoudens in Dube, die kinderen op de Jana Jyoti school hebben en wel in volgorde van het aantal schoolkinderen uit hetzelfde huishouden. Degene met de meeste kinderen op die school komt het eerst aan de beurt. De rest zal moeten wachten tot er weer geld is of een andere sponsor gevonden is.

Ons budget was 3.200,- Euro. Na verzending naar Nepal werd dat Rs. 339.904,-.
Er is een bestelling geplaatst van 10 solar tuki's, 14 solar sets met het 21 Watt paneel en 13 kachels. Het is mogelijk dat er nog een 14-de kachel gekocht wordt. Dat is afhankelijk van de kosten die noch gemaakt moeten worden. Het spul moet met een vrachtauto naar een van de mogelijke punten gebracht worden waar dragers voor verder transport moeten zorgen. Verder vind ik dat de Nepali, die aan dit projekt gewerkt hebben, hun onkostenvergoeding moeten kunnen indienen.

Een idee voor U?
Misschien hebben we U op een idee gebracht. Er zijn in Duble nog meer dan 20 huishoudens, die nu niets krijgen.
Voor 42 Euro kunnen we een solar tuki geven; voor 60 Euro een kachel met rookafvoer naar buiten en voor 130 Euro een solar set met een 21 W paneel.


(Ton van der Kop)

Terug




Voetnoot image