Nieuwsbulletin 4

Nieuws  van 25 Oktober 2008:


LEDs voor verlichting
Ik had me verdiept in de techniek van de LED lampen en was tot de conclusie gekomen dat die, goedkoop te maken zouden zijn en voldoende licht zouden kunnen geven op voorwaarde dat ze hun energie zouden krijgen uit enkele NiMH oplaadbare batterijen.
Je moet dan alleen nog een goede gelegenheid krijgen om deze batterijen op te laden. Daarvoor heb je een snellader met een voedingsspanning van 12 Volt nodig ofwel een langzame lader (ook op 12V) + extra sets batterijen, die je in de langzame lader kunt laten zitten tot je ze nodig hebt. Een langzame lader, zonder automatische beveiliging, en geschikt voor NiMH oplaadbare batterijen, is goedkoop zelf te maken maar de systeemkosten worden verhoogd doordat extra sets batterijen nodig zijn. Wanneer je nagaat welke onderdelen er allemaal in een snellader behoren te zitten dan schrijf je het zelf maken snel af.
Ik had de vertegenwoordigers van Dublelee Milijuli Samuha hun mening gevraagd over een systeem waarbij degene die een 21 Watt zonnepaneel kreeg een ander, die dichtbij woonde, de gelegenheid moest geven om batterijen te laden. Verder vroeg ik ze om in Kathmandu eens te kijken of ze snelladers konden kopen voor ca. 20 Euro. Hier lukte mij dat niet.
Hun reaktie was verrassend. Ze kwamen op de proppen met de solar tuki, die te koop was voor Rs 3.500,- In het Nepalees is een tuki een petroleumlamp. De solar tuki is als vervanger voor die lamp gedacht. Het systeem bestaat uit een zonnepaneel van 2,5-3 Watt, enkele NiMH oplaadbare batterijen (3) en twee LED lampjes, met elk 4-6 LED's. Verder is er een 5V aansluiting voor bijvoorbeeld een radio.
Ik heb ze per omgaande geschreven dat we er zeker enkele zullen kopen om ermee te experimenteren. Het zou best kunnen dat de solar tuki voldoende is om voor de schoolkinderen de dag met enkele (huiswerk)uren te verlengen.
Mijn eigen LED-projekt is daarmee een hobbyprojekt geworden.
[vertalen heeft ook z'n leuke kanten: het Google vertaalprogramma Nederlands-Engels sloeg voor om mijn projekt nu een PET-project te noemen. Dat viel me eigenlijk pas op toen dat in het Duits een Haustier Projekt werd.]

Ik heb voor 20 Euro het zonnepaneel gekocht, dat bij de tuki gebruikt wordt en ga kijken of ik iets kan maken dat goedkoper is of meer of langer licht geeft; alleen maar omdat ik dat als een uitdaging zie.

(Ton van der Kop)


Terug


Voetnoot image