De verklarende woordenlijst, glossary in het Engels, opent in een nieuw browservenster. Daardoor kunt U, na bladeren in dit boekwerk, zonder omwegen terug gaan naar de tekst die aanleiding gaf tot het gebruik van deze lijst.
Deze lijst is een onderdeel van de webpagina van Stichting Milijuli.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Hanuman
Hanuman is de Hindoe god met het gezicht van een aap. Hij hielp Rama om diens geliefde Sita te vinden en de duivel Ravana te verslaan. In Nepal worden zijn beelden meestal bedekt met een dikke laag rode pasta, Sindhur pasta, ook sindoor genoemd. Sindhur wordt meestal gemaakt van vermillioen poeder en mosterdolie. Verder draagt hij meestal een rode mantel en heeft hij een parasol boven zijn hoofd.

Harati
Harati is de moedergodin die beschermt tegen de pokken. Bovendien is ze ook nog de beschermster van kinderen.

HindoeÏsme
Wilt U wat meer weten over het hinduïsme dan is er een goed startpunt op het web http://hindoestanen.startkabel.nl/ en wikipedia. Ook reisgidsen naar bijvoorbeeld India en Nepal geven goede inleidende informatie.
Ik beperk me in deze woordenlijst tot de beschrijving van veel voorkomende basisbegrippen, waarvoor ik de betekenis of sommige details regelmatig wilde opfrissen. Van deze godsdienst wil ik eigenlijk niet meer weten dan dat ik de belevingswereld van mensen, die ik in de gewone omgang heb leren kennen en waarderen, een beetje kan begrijpen. De reden voor die beperkte interesse is het strikt indelen van mensen in de zogenaamde Kasten.

Hitimanga
De Hindoe god Hitimanga komt uit een gezin met drie broers. De andere twee zijn Garuda en Chhepu. Het zijn van de broer van deze twee beroemdheden schijnt zijn enige verdienste te zijn.

Holi of Phagua festival
Het Holi feest is een feest van de Hindoes. Wat wij er als toeristen, zo ongeveer eind maart, van kunnen meemaken is eigenlijk al het einde van het feest, maar wel tevens de Nieuwjaarsdag van de Hindoes in Nepal. Het feest begint 40 dagen eerder met het planten van een een stek van de ricinus-casterolie plant. Rondom de geplante 'Holika' wordt in de volgende 40 dagen een brandstapel gebouwd, die het kwade symboliseert. Deze brandstapel wordt op de avond van de volle maan in maart (Phagun in de Hindoe jaartelling), dat is de avond voor Holi, in brand gestoken. Op de ochtend van Holi komt men bij de gedoofde brandstapel samen en na het uitspreken van een gebed plaatst men bij elkaar een zwarte tika (een geluksteken) van de as van de brandstapel op het voorhoofd. Daarna begint het echte feest, waarin je beter niet verzeilt kunt raken, want er wordt rijkelijk gewerkt met allerlei kleurstoffen en een gegooid verfbommetje zul je niet altijd kunnen ontwijken. Het kleuren van de medemens moet de in bloeistaande natuur symboliseren. Het is dan namelijk het begin van de lente. Als trekker zul je er niet gauw iets van merken, want rond die tijd ben je dan in de bergen, waar maar weinig mensen wonen en waar de bevolking ook nog overwegend Boeddhist is. De minder avontuurlijke toeristen in de stad maken van die dag meestal een rustdag en blijven hoofdzakelijk in hun hotel. Voor het beleven van een Holi feest hoeft U niet naar Nepal. Dat kan in alle landen waar Hindoes wonen; in Nederland bijvoorbeeld in 2012 op 8 maart (http://www.beleven.org/feesten/lijsten/landen.php?land=Nederland).